Afgørelser i Alkoholreklamenævnet

Læs flere afgørelser

Sorte svin

21.01.2009

Klagens indhold
Kypergaarden ApS klagede over markedsføringen af produktet ”Sorte Svin” produceret af Hela Wine & Spirits ApS, på den baggrund, at produktnavnet havde racistiske undertoner samt at produktet blev markedsført sammenkædet med sport.

Beskrivelse af markedsføringstiltaget
Produktet ”Sorte Svin” er en hedvin. Produktet er udarbejdet i forbindelse med lanceringen af den danske fodboldspiller David Nielsens bog af samme navn. Forsideetiketten viser således et portrætfoto af David Nielsen, hvorunder teksten ”Sorte Svin” er anført. Bagsideetiketten viser en nøgen David Nielsen bagfra, stående på en fodboldbane, med en fodbold i den ene hånd og en flaske champagne i den anden.

Indklagedes bemærkninger
Hela Wine & Spirits ApS bemærkede, at produktet kun blev produceret i forbindelse med lanceringen af David Nielsens bog af samme navn, og at produktet således ikke bliver produceret igen.

Alkoholreklamenævnets afgørelse
Alkoholreklamenævnet konstaterede, at der var tale om markedsføring af alkoholholdige drikkevarer, og at klagen derfor kunne behandles af Nævnet.

Allerede fordi produktet på etiketten afbilder David Nielsen, der er alment kendt som fodboldspiller, strider produktet med § 6 i Retningslinjerne for markedsføring af alkoholholdige drikkevarer, efter hvilken markedsføringen ikke må ske ved afbildning af sportsstjerner. På den baggrund udtrykker Nævnet kritik over markedsføringen af produktet ”Sorte svin”.

Nævnet tager dog til efterretning, at producenten Hela Wine & Spirits ApS har oplyst, at produktionen af ”Sorte svin” er stoppet, samt at produktet er taget af markedet.

Klager
Kypergaarden ApS


Læs flere aførelser