Få forhåndsvejledning fra Alkoholreklamenævnet

Som erhvervsdrivende kan du, så vidt det er muligt, få vejledning vedrørende et planlagt markedsføringstiltag og en udtalelse fra Alkoholreklamenævnet om, hvorvidt markedsføringstiltaget vurderes at være i overensstemmelse med Alkoholreklamenævnets retningslinjer for markedsføring af alkohol. Det kan fx dreje sig om markedsføring på sociale medier, annoncer eller i forbindelse med en planlagt kampagne.

Forhåndsvejledningen er bindende for Alkoholreklamenævnet. Alkoholreklamenævnet forbeholder sig dog altid retten til at udtale kritik, hvis der er elementer i den realiserede markedsføring, der måtte stride mod Alkoholreklamenævnets retningslinjer for markedsføring af alkohol. Forbrugerombudsmanden kan i øvrigt anfægte lovligheden, og i sidste ende er det domstolene som afgør eventuelle spørgsmål om, hvorvidt en konkret markedsføringsindsats er lovlig.

Krav

For at Alkoholreklamenævnet kan vurdere, om et markedsføringstiltag er i overensstemmelse med Alkoholreklamenævnets retningslinjer for markedsføring af alkohol, skal der være tale om et konkret udarbejdet markedsføringstiltag, som endnu ikke er sat i værk på det tidspunkt, hvor der bedes om forhåndsvejledning fra Alkoholreklamenævnet.

Alkoholreklamenævnet forbeholder sig retten til at afvise en anmodning om forhåndsvejledning. Alkoholreklamenævnet kan afvise en anmodning, hvis markedsføringen ikke er tilstrækkeligt konkret beskrevet, eller hvis en fyldestgørende vejledning vil kræve et uforholdsmæssigt stort ressourcetræk på Alkoholreklamenævnets sekretariat.

Sådan gør du

Du anmoder om forhåndsvejledning ved at sende en skriftlig henvendelse til kontakt@alkoholreklamenaevnet.

I henvendelsen vedhæftes dokumenter om markedsføringstiltaget samt en beskrivelse af det planlagte markedsføringstiltag. Markedsføringstiltaget skal være klart og detaljeret beskrevet, og der bør være redegjort for tiltaget i relation til bestemmelserne i Alkoholreklamenævnets retningslinjer for markedsføring af alkohol.

Alkoholreklamenævnet kan kun vejlede om markedsføringen, hvis denne er tilstrækkeligt konkret beskrevet, og forhåndsvejledningen vil kun omfatte de konkrete eksempler, som fremlægges i forespørgslen om forhåndsvejledning.

Det anbefales, at du som erhvervsdrivende orienterer dig i Alkoholreklamenævnets retningslinjer inden en anmodning om forhåndsgodkendelse indsendes.

 

Ansvar

Som erhvervsdrivende bærer du ansvaret for, at markedsføringen er lovlig, og det står frit for andre virksomheder eller forbrugere at anfægte lovligheden, når markedsføringen er sat i værk.

 

Sagsbehandlingstid

Ca. 8 uger.

 

Ikrafttrædelse

Ordningen vedrørende forhåndsvejledning trådte i kraft den 15. januar 2022.

Ordningen blev evalueret og opdateret i april 2024.